nedelja, 12. april 2015

ANDREAS LUBITZ IN STRMOGLAVLJENJE LETALA

Kako je končal A. L. in njegovih 150 je skorajda jasno. Pustimo vse nevrofiziologe in profesorje s Cambridga, ki so dajali slučajne, zgolj verjetnostne razlage. 
Depresija zagotovo ni bila vzrok strmoglavljenja letala, bila je zgolj ena od dejavnikov. V stanju apatije se  'bolniku' ne ljubi vstati iz postelje, še manj, da bi odšel v službo in se lotil odgovornega dela-upravljanja z letalom. Tudi stanje 'deja vu' je vprašljivo.. Spomin na dolino iz otroštva, enkrat že videno, kot vzrok za uresničitev svoje megalomanske ideje, enkrat sem bo še govorilo o meni, je popolni nesmisel. Da bi se ta želja, pretežni del življenja sestavljala v mozaik 'strmoglavljenja', ne vzdrži vode.
Že na začetku sem slutila, zaznavala, da je A.L. homoseksualec. Zakaj?
To je edini podatek, ki ni smel pricurljati na dan, podatek, ki so ga tako intenzivno skrivali, češ da ne smejo objaviti Lubitzove diagnoze. Lahko bi povedali, da ima obsesivno kompulzivno nevrozo, da je depresiven, fobičen, paranoičen, da ima travmo in samomorilne misli. Homoseksualnost je edini tabu, ki ga nismo smeli izdati, ker to meče senco na celotno združbo GW predvsem pa  na pilota. Ker sem se nekaj časa strokovno ukvarjala s homoseksualnim vedenjem natanko vem, da lahko postanejo moški skrajno agresivni, če ga partner pri ponudbi seksualne usluge zavrne. 
Tudi slika Lubitza pred San Franciskom ni slučaj, ker je to mesto gayev. Zapustila ga je partnerka, ki tudi ni  dala jasnega uvida o vzroku ločitve. Dejstva, da je partner 'gay' zagotovo ne bi obelodanila, ker je preveč intimno, neetično, da bi se razširilo po svetu. 
Predvsem pa bi to takoj sprožilo vprašanje o vpletenosti posadke in pilota. Kaj delata dva moška, ki sta zaprta v kabino med poletom, če sta nagnjena k homoseksualnosti? Po mojem verjetnostnem računu sta sposobna mnogo česa: od otipavanja, grizenja,  do  sado-mazo igric.  
Slutim, da sta bila oba naelektrena, napeta, pa jima medsebojni odnos ni 'zalaufal'. Pilot je verjetno odklonil, zavrnil, odrinil Lubitza, zaloputnil z vrati in se šel praznit v WC. 

A.L-ju se je zaradi dodatne napetosti, jeze  totalno 'strgalo'. V stotinki sekunde (to ni bil dolgotrajen načrt) seuvidevala ,  je brez-glavo odločil, da pikira v prepad. Na nikogar, prav na nikogar ni pomislil, tako ga je obvladovala jeza, agresija, nagoni. Če zagospodari 'libido', se zaprejo vsi človeški atributi - razum, čustva, občutki. Nagoni segajo 'čez' in obvladujejo človeško psiho, zato so ljudje v tem stanju sposobni tudi ubijanja so-ljudi. Grozljivo, nagnusno, težko razumljivo, a vendarle verjetno. O tem ne želim več premišljevati!
Darja R. Gorup

Ni komentarjev:

Objavite komentar