torek, 2. junij 2015

OBTOŽUJEM DRŽAVO SLOVENIJO


Spoštovano , ljudstvo, 'nad ljudstvo',  vlada!
PROŠNJA. Želim, da preberete to pismo, ker vam je namenjeno. Nočem, da ga prezrete in pometete pod preprogo ali se z njim igrate igrico: 'Zdaj ga vidiš, zdaj ga ne vidiš'.To ne bi bilo odgovorno, človeško, niti etično.
KRIVDA SISTEMA. Navadno se govori o krivdi sistema, posamezniki s konkretnimi imeni in priimki iz uglednih položajev in strok, so zelo redko zaznani in obsojeni. Takšnemu vzorcu sledim tudi sama in obtožujem' abstraktno državo'.
PRAVO. Država je brezpravna, ker se obsodbe vlečejo v nedogled. Krivda je dokazana po hitrem postopku samo tistim, ki se jih sistem želi odkrižati. Po 'difoltu' je krivda ukinjena za 'izbrance' ne glede na zakone, ki vladajo v  Sloveniji.
Za te druge, ki so bolj enakopravni od prvih, vlada sistem vrtljivih vrat, prvo stopensko sodišče drugo stopenjsko, ponovni postopek, priča zbolela, ovadeni na operaciji, dokler po desetih letih sodba ne izzveni. Predlagam ukinitev sodišč, ker so v večini primerov (ne) ustavna in jih kratko malo ne potrebujemo Pravni stroki in državljanom napravijo več škode kot koristi. Potrebujejo jih samo advokati, a oni so že preskrbljeni z denarjem do konca življenja.
ŠOLSTVO. Področje, ki zahteva cel roman, zato bom navedla zgolj nekaj smernic.  Pouk, metodika, vnašanje tehnoloških iznajdb, grajenje analitičnih mozaikov s spletom različnih strok, je kratko malo prepovedano oziroma na nizkem nivoju. Dovoljeno in zaželeno pa je učenje na pamet s čim več faktografskih podatkov, ki jih malokdo razume. Temu terminu pravim 'papagajščina'. Ne potrebujemo slovarja, da nam to prevede. Faktografske podatke z lepim slikovnim materialom in avdio-vizuelnimi posnetki najdemo na Googlu, zato celotnega šolskega sistema ne potrebujemo, vsaj ne takšnega  kot je sedaj. Priznavam pridobivanje  temeljnih znanj z vseh področij, 'abecedo' od koder se nato sami z razmišljanjem in projekti dokopljemo do spoznanj in razumevanja. Veliko več in bolj koncizno vam o tem lahko pripoveduje Jure Aleksejev.
V šolskem sistemu ni dovoljeno, celo prepovedano je misliti. Pa to ne na nižji stopnji, celo na doktorskem študiju. Mentor mi je ukazal, ali boste mislili tako kot sistem zahteva ali pa spokajte iz študija. Ker sem temu ugovarjala in potrjevala svoj obstoj s štirimi doktorati, sem morala skozi psihološki Auschwitz. Trikrat sem padla v komo, zaradi  sladkorne bolezni, mentorjem-profesorjem se ni skrivil niti las in se jim tudi ne bo. Profesorji, dekani, ministrice lahko lažejo, pokradejo celo premoženje, za predvidevam (ne) strokovne članke in delo, ki ga nismo nikoli videli in ga tudi ne bomo, stroka pa nima za učbenike. Njihove malverzacije in nedelo uspešno zakriva pravna pooblaščenka Univerze in mediji, da bo ljudstvo na to počasi pozabilo. Skušala sem z znanstveno analizo pomagati pooblaščenki Univerze. Uganite kaj se je zgodilo? Postala sem persona non grata in mi niso objavili ničesar, prejela nisem nikakršnega odgovora. Tudi prav.
ZDRAVSTVO. To je nedotakljiv kristalček obložen z zlatom. Krivda je za medicinsko osebje nerazumljiva beseda, ker so vsevedni in nezmotljivi. Pravna stroka jih ne sme kaznovati, razen tistih, ki so jim kazen namenili. Za svojo obskurnost (primer Bora Nekrepa) so celo nagrajeni z dodatnim izobraževanjem. Krivda se klečeplazi od enega do drugega, malo se ta smrdljiva megla pomeša in vse skupaj ponikne. Tako se bo zgodilo tudi v sedanjem primeru, ko krivda Nevrološki kliniki ne sme biti dokazana. Noben zdravnik s konkretnim imenom in priimkov ne bo obsojen, Radan pa si bo sodil sam.
Tu ne gre zgolj za sistemska (ne)odgovorljiva vprašanja, gre tudi za vprašanja stroke, za katero vodilni  ne stojijo, niti niso sposobni svoje strokovnosti argumentirano upravičiti. Zagovarjajo se z neizrekljivim poštenjem,  neprestano izčrpanostjo in premajhno plačo. S temi argumenti se zna zagovarjati tudi moja snažilka. Menim, da morajo v medicinski stroki prevladovati strokovni, etični, argumenti, ki jih nismo slišali ali pa smo gluhi. Zakaj, spoštovano osebje, ne poveste kako so poleg številk pomembni bolniki kot osebnosti, kjer psiha odgovarja somi ter sta v neprestanem približevanju in oddaljevanju. Zakaj ne spregovorite o tem kako sodelujete z bolnikom, o vnašanju spodbudne optimistične atmosfere. Vprašam vas tudi, zakaj ne poskrbite za etično držo do bolnika, ko z njim sodelujete. Bolnik je ekspert, vi ste zato tukaj, da prepoznavate njegove vzorce vedenja, obrazce nihanja, procesiranja in spreminjanja, zato ste tukaj, da ga poslušate v njegovih stiskah in strahovih. Bolnik ni kodirni stroj s številkami, ni mašinerija, je človek. Ste pozabili?
VLADA. Poslala sem priporočeno pismo vladi kot kandidaturo za ministrico za znanost(SMC, Miro Cerar). Sledil je CV z dokazi o mojih strokovnih delih  ter argumentiran razvoj osnovnega, srednjega in visokega šolstva na šestih straneh. Kakšna zmota. Pozabila sem napisati, da konstantno lažem in občasno kradem. Škoda. Bila je sprejeta oseba, ki me v laži prekaša. Toliko o verodostojnosti vlade.
OBSKURNOSTI. Kradejo nam denar z raznoterimi 'akcijami', z merilci na radiatorjih, ki so brez vrednosti…  Pritožba ne trpi izvržbe!
S spoštovanjem,
Darja Rakčević Gorup


1 komentar:

  1. Dober dan! Čedalje bolj sem nemirna,kot da bi zaznala hudo nevarnost.Vstajam zgodaj,nekaj delam,zakurim v kaminu.Mami se boji zame.Jokam,se borim sama s sabo.Svet pa se mi ne zdi prijazen.Lp Anka

    OdgovoriIzbriši