petek, 10. april 2015

Lewis Carroll:Alica v čudežni deželi, Godar: Straašen teden s čarovnicami

Preden začnem brati knjigo, si vedno želim čimveč zvedeti o avtorju ali avtorici. Oznaka avtorja, mi  zelo veliko pove o knjigi. Avtor v bistvu 'piše samega sebe skozi druge like'. Dialogi so pogovor avtorja s samim seboj ali z virtualnimi osebami. 

Lewis Carroll je 'nick name' avtorja z imenom Charles Lutwidge Dodgson. Profesor Dogson je poučeval matematiko in pisal matematične učbenike na Oxfordu. Nikoli ni zares odrasel, bil je večni Peter Pan. Na dolgih sprehodih je svojim mladim prijateljem, otrokom iz soseščine pripovedoval zgodbe za kratek čas. Zlasti vneto ga je poslušala Alica, hčerka ravnatelja na tamkajšnji gimnaziji. Postala sta prijatelja in Caroll jo je zaznamoval na številnih fotografijah, tudi golo. Dandanes bi ga seksologi verjetno označili za pedofila in našli v njegovih zgodbah številne spolne znake: votlina, dolgi temni hodnik  v katerega jo je popeljal zajec, bi lahko simbolizirala vagino ali maternico, zajci so simbol razploda, seksa. A ta  romantični, nežni moški je bil, po mojem mišljenju, vse prej kot perverzni pedofil. Alico je imel  resnično rad, o njej je pisal zgodbe, se z njo pomenkoval in jo želel celo poročiti. Posvetil ji je knjigo zgodb: Alica v čudežni deželi, ki je postala svetovna uspešnica. L.C. je imel težko otroštvo. Številne bolezni od oslovskega kašlja, do jecljanja, zavrt v psihičnem smislu, odraslih ni  prenašal. Veselje, prisrčne stike, radost so mu pomenili edinole otroci, ki jim je podaril, zapisal številne zgodbe in pripovedke. Alica v čudežni deželi je zgodba, ki prehaja že v klasiko: nenavadne živali, dogodki, vojvodinje, kraljice, oživljenje karte, vpletanje šaljivih pesmi v vsebino, pričajo o Carollovi  brezmejni domišljiji. Njegova psihična zadrtost je našla pot v  pripovedih in se razprostrla v neverjetnih  likih.  

Mislim, premišljam dorečem svojo fantazijo v knjižici Straašen teden s čarovnicami, ki je bil skupen projekt z mojo hčerko T. T. je naslikala risbico in rekla: 'mami napiši mi zgodbo o tej sliki!'. Risba je ponazarjala štiri raznolike čarovnice: Čičibaro, Smokuljo, Magito in Pilpo, ki so na svojih metlah prevažale svoje prijatelčke papagaje. Po vsaki zgodbi je T. dala komentar in pognala pripoved v novo dogajanje. Prispevala je tudi ilustracije za vsako zgodbo posebej in rojevati se je začela knjižica kot plod najinega skupnega dela. Knjižica ima 'navodila' za vzpostavitev sodelujočih odnosov med starši in otroki v fazi pred-spanja.

Ni komentarjev:

Objavite komentar